/ Przepisy / Pasztet grzybowy

Opis przygotowania

Grzyby namoczyć, ugotować i odcedzić. Czerstwe pieczywo poszarpać i wrzucić do wody, w której gotowały się grzyby. Odstawić.

Na rozgrzanym maśle usmażyć pokrojone w kostkę cebule. Gdy zacznie się złocić, dorzucić posiekany czosnek. Wymieszać. Po chwili dodać pokrojone grzyby.

Namoczone bułki przełożyć na sito. Odcisnąć i dodać do usmażonych grzybów. Podgrzewać tak długo, aż woda z patelni odparuje. Odstawić, by masa przestygła.

Żółtka oddzielić od białek. Wymieszać z wystudzoną masą grzybową. Dodać szklankę śmietany. Wsypać orzechy laskowe, pietruszkę i koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać roztarty w dłoniach tymianek i dobrze wymieszać.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do prostokątnej, żaroodpornej formy (wcześniej wysmarować ją masłem i wysypać posiekanymi orzechami laskowymi, foremkę włożyć do większego naczynia z wodą). Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.

Przygotować mus. Buraki upiec, wystudzić i obrać. Przełożyć do miksera. Dorzucić czosnek oraz chrzan. Wycisnąć sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem.

Pasztet wystudzić, posmarować musem z buraków. Udekorować rozmarynem i postawić na wigilijnym stole.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 322
Ewa gotuje - odc. nr 322

Większość z nas spędza Boże Narodzenie bardzo tradycyjnie – we własnym...

 

Podobne przepisy

Tarta ze szpinakiem

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać zimne masło z lodówki i wysiekać nożem. Gdy zawartość ...

Pasta z awokado

Awokado rozkroić, pozbawić pestki, miąższ wybrać łyżką, rozdrobnić widelcem. Połączyć ...

Ziemniaki z kominka

Ziemniaki upiec w żarze w kominku (20-25 minut). Podawać z masłem, odrobiną soli i kw ...

Kawior po żydowsku

Jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni Żydów galicyjskich.

Wróć do listy przepisów