/ Przepisy / Sałatka pod wódeczkę

Opis przygotowania

Do dużej miski wrzucić pokrojony w kostkę ser feta, kulki mozzarelli, oliwki zielone i czarne (bez pestek, odsączone z zalewy), pokrojone w kostkę suszone pomidory, ogórki i pieczarki (jeśli grzyby są małe, to tylko przecięte na pół) oraz odsączony czosnek. Wsypać uprażone na suchej patelni płatki migdałów. Doprawić roztartymi w dłoniach ziołami - bazylią i oregano. Wymieszać.

Zrobić sos winegret. Do kubka przecisnąć czosnek i rozetrzeć z solą. Dodać musztardę Dijon, sok z cytryny i miód. Wymieszać. Wolnym strumieniem wlać oliwę. Gdy sos jest już gładki, doprawić pieprzem i zalać sałatkę. Na samym końcu polać jeszcze wszystko oliwą z oliwek.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 148
Ewa gotuje - odc. nr 148

Wiele osób spędza Nowy Rok we własnych czterech ścianach. Na tę okazję...

 

Podobne przepisy

Sałatka owocowa

Przygotować owoce. Kiwi, jabłko, gruszkę i brzoskwinie pokroić w kostkę, banany w pół ...

Surówka chińska

Kapustę poszatkować do miski. Dodać startą marchewkę...

Sałatka z czerwonej fasoli

Pieczarki obrać i pokroić na plasterki...

Sałatka ziemniaczana

Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo. Obrać i pokroić w grubą kostkę. Wrz ...

Wróć do listy przepisów