/ Przepisy / Ciasteczka lizaki

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder oraz zimne masło. Wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, dodać żółtko. Składniki wymieszać nożem, po czym wyrobić ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wykroić krążki – szklanką lub pierścieniem. Na połowę krążków nałożyć powidła (tylko na środek). Przykleić patyczki do szaszłyków. Przykryć resztą krążków. Delikatnie skleić brzegi. Ciasteczkowe lizaki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu posmarować roztopioną czekoladą – z jednej strony. Oprószyć kakao, używając szablonów lub własnoręcznie zrobionych wycinanek z kartonu.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 281
Ewa gotuje - odc. nr 281

W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zupę borówkową. Będzie też makaron z indykiem,...

 

Podobne przepisy

Nugat orzechowy

Lekki deser na malinowym lustrze...

Tort prezydent

Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z kakao ...

Rolada z marchewką

Ciasto z zaskakującym farszem...

Tort jubileuszowy

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Uperfumować cukrem waniliowym...

Wróć do listy przepisów