/ Przepisy / Eklery z kremem czekoladowym

Opis przygotowania

Wodę wlać do rondelka. Dodać mleko i masło. Postawić na kuchence. Gdy składniki się połączą, posłodzić cukrem pudrem oraz posolić. Wsypać mąkę. Wymieszać. Szkliste i jednolite ciasto przełożyć do miski. Wybić jajka – jedno po drugim. Zmiksować. Nałożyć do rękawa cukierniczego. Wycisnąć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić na ok. 20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół.

Żółtka wybić do miski. Utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, małym strumykiem wlać gorące mleko, cały czas ubijając. Przelać do garnka po mleku. Dodać czekoladę i podgrzewać tak długo, aż się rozpuści (cały czas mieszać miotełką). Odstawić do wystudzenia.

Śmietankę ubić (powinna być zimna, z lodówki). Połączyć z masą czekoladową. Uperfumować skórką otartą z pomarańczy. Na samym końcu wlać likier pomarańczowy. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.

Zimny krem przełożyć do worka cukierniczego i nałożyć do eklerów. Udekorować polewą czekoladową (wystarczy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać odrobinę masła). Oprószyć złotym pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 275
Ewa gotuje - odc. nr 275

Tym razem Ewa zaprasza na odcinek… warszawski! Na pierwsze danie...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka z płatkami owsianymi

Składniki wyrobić w robocie. Przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i uformować wałek. ...

Bomby z hawerfolków

Kule z płatków owsianych;-)

Owoce w waflach

Cukier roztopić na patelni. Gdy powstanie karmel, wsypać posiekane orzechy i płatki. ...

Ciasto francuskie z rosterem śliwkowym

Ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć i rozwałkować. Jeśli zacznie się lepić, podsypa ...

Wróć do listy przepisów