/ Przepisy / Eklery z kremem czekoladowym

Opis przygotowania

Wodę wlać do rondelka. Dodać mleko i masło. Postawić na kuchence. Gdy składniki się połączą, posłodzić cukrem pudrem oraz posolić. Wsypać mąkę. Wymieszać. Szkliste i jednolite ciasto przełożyć do miski. Wybić jajka – jedno po drugim. Zmiksować. Nałożyć do rękawa cukierniczego. Wycisnąć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić na ok. 20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół.

Żółtka wybić do miski. Utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, małym strumykiem wlać gorące mleko, cały czas ubijając. Przelać do garnka po mleku. Dodać czekoladę i podgrzewać tak długo, aż się rozpuści (cały czas mieszać miotełką). Odstawić do wystudzenia.

Śmietankę ubić (powinna być zimna, z lodówki). Połączyć z masą czekoladową. Uperfumować skórką otartą z pomarańczy. Na samym końcu wlać likier pomarańczowy. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.

Zimny krem przełożyć do worka cukierniczego i nałożyć do eklerów. Udekorować polewą czekoladową (wystarczy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać odrobinę masła). Oprószyć złotym pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 275
Ewa gotuje - odc. nr 275

Tym razem Ewa zaprasza na odcinek… warszawski! Na pierwsze danie...

 

Podobne przepisy

Ciasto z truskawkami

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać krupczatkę...

Ciasto imbirowe

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...

Torcik z musem porzeczkowym

Herbatniki wrzucić do miksera i zmiksować...

Torcik orzechowo-migdałowy

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Kakao rozprowadzić w mleku, robiąc gę ...

Wróć do listy przepisów