/ Przepisy / Babka meksykańska

Opis przygotowania

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, cukier waniliowy i kakao, wrzucić masło. Mieszać i podgrzewać tak długo, aż składniki się połączą. Gdy masa zacznie wrzeć, trzymać ją jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie odstawić do wystudzenia – do zlewu z wodą i kostkami lodu. Najpierw jednak odlać filiżankę – ta część masy posłuży do dekoracji.

Gdy zawartość garnka wystygnie, wybić żółtka. Zmiksować. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i znowu zmiksować.

Do białek dać szczyptę soli i ubić. Sztywną pianę połączyć z masą. Dorzucić orzechy włoskie i rodzynki. Wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem foremki keksowej (26 cm x 12 cm). Aby ciasto było łatwiej wyjąć, papier powinien wystawać z formy. Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Jeśli jest wilgotny, piec jeszcze przez 10-20 minut.

Wystudzone ciasto polać czekoladową masą (odłożoną na początku). Gdy masa zastygnie, babkę można pokroić.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 262
Ewa gotuje - odc. nr 262

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od kulinarnych...

 

Podobne przepisy

Kremówka kokosowa

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, wyrobić nożem. Dolać zimną ...

Placek ze śliwkami

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej!Z drożdży, cu ...

Żabie oczka

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobnion ...

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

Fasolę namoczyć i ugotować w osolonym wrzątku (szczypta soli). Wsypać do miksera...

Wróć do listy przepisów