Zacząć od przygotowania dżemu. Cukinie obrać i wydrążyć z nich nasiona. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Po tym czasie dodać galaretki, wymieszać i zdjąć z kuchenki. Odstawić do wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić pianę, utrwalić cukrem. Do piany stopniowo dodać po jednym żółtku, miksując na wolnych obrotach.
Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodać do piany z żółtkami, cały czas mieszając łyżką. Dolać wodę. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na dużą blachę, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (zamiast bułki można użyć wiórków kokosowych – ciasto będzie ładnie pachnieć).
Piec przez 40-50 minut w temp. 170-180 st. C (góra i dół).
Lekko ostudzone ciasto wyjąć z blachy i przekroić wzdłuż na pół. Na spód wyłożyć dżem z cukinii, przykryć górą ciasta. Udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
„Bohaterką” kolejnego odcinka „Ewa gotuje” będzie...
Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać ja ...
Nikt nie odgadnie składu...
Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i masło. ...
Krówki i masło roztopić, dodać kakao i miód. Po lekkim ostudzeniu wsypać ryż i formow ...