Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Grzebyczki

Opis przygotowania

Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi. W miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć dwa razy, odciąć od reszty ciasta. Poporcjować na kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem.

Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Układając z każdego ciasteczka zrobić półksiężyc - tak, by nacięcia się otwarły.

Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 5
Ewa gotuje - odc. nr 5

Tym razem Ewa Wachowicz przyrządzi cielęcinę w kurkach. Zobaczymy też węgierskie...

 

Podobne przepisy

Baba wielkanocna

Na Wielkanoc obowiązkowa!

Karpatka

Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać mąkę i e ...

Mus czekoladowy

W naczyniu do kuchenki mikrofalowej wymieszać kawałki czekolady, kawę i rum. Roztopić ...

Norweski przysmak jabłkowy

Wiejskie dziewczęta w welonach - tak brzmi oryginalna nazwa tego deseru;-)

Wróć do listy przepisów