Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasteczka z dziurk± i kremem cytrynowym

Opis przygotowania

M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i sól. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko. Uperfumować skórk± otart± z cytryny. Wymieszać nożem, po czym zagnie¶ć ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na godzinę.

Zimne ciasto rozwałkować na posypanej m±k± stolnicy. Wyci±ć ciasteczka (połowę zrobić z dziurk±; można użyć różnych foremek). Ułożyć na blasze piekarnikowej wy¶cielonej papierem do pieczenia.

Upiec na złoty kolor.

Jajka wybić do rondelka. Dodać żółtko. Wsypać cukier, wlać sok z cytryn i uperfumować skórk± cytrynow±. Wymieszać miotełk±. Dorzucić masło i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszaj±c. Gdy zacznie gęstnieć, odstawić do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce.

Wystudzone ciasteczka przełożyć kremem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 377
Ewa gotuje - odc. nr 377

Andrzejki! A więc dobra zabawa! Ewa odwiedzi restaurację w Zatorze, która...

 

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z fasoli

Bez grama m±ki...

Ciasteczka piernikowe

M±kę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przypraw± do piernika i cynamonem. P ...

Gruszki w cie¶cie czekoladowym

M±kę przesiać z kakao. Dodać cukier...

Szpajza

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...

Wróć do listy przepisów