Ewa / Przepisy / Bułeczki cynamonowe

Opis przygotowania

Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz wodą. Odstawić. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z cynamonem.

Mleko lekko podgrzać. Masło roztopić. Mąkę wsypać do dużej miski. Wlać zaczyn, zacząć wyrabiać i stopniowo dodać ponad połowę masła, mleko, jajka i sól.

Wyrobione, wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt o grubości mniej więcej1 cm, posmarować resztą masła i posypać mieszanką cukru z cynamonem.

Zwinąć roladkę i pokroić na 2-3 cm kawałki. Z drugą połową ciasta postąpić identycznie.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 30 g - drożdży
  • 450 g - mąki
  • 150 ml - mleka
  • 120 g - masła
  • 2 - jajka
  • 4 łyżki - cukru
  • 1 łyżka - cynamonu
  • szczypta soli
  • mleko do posmarowania bułeczek
  • cukier puder do dekoracji
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 298

Tym razem potrawy inspirowane kuchnią szwedzką - stąd na początku programu...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów