
Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron i ugotować al dente (4 minuty).
Czosnek i suszone pomidory pokroić w kostkę, ewentualnie pomidory w paseczki. Można też dać suszone pomidory w oliwie.
Na patelnię wlać oliwę i gdy lekko się rozgrzeje, wrzucić pokrojony czosnek. Podsmażyć cały czas mieszając. Dodać pomidory i smażyć jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu - tak, by czosnek się nie przypalił i nie nabrał goryczki.
Makaron odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i wrzucić na patelnię z oliwą, czosnkiem i suszonymi pomidorami.
Wymieszać, by aromatyczny sos pokrył cały makaron. Przełożyć na półmisek, posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i tartym parmezanem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
”Makaron gryczany z oliwą i suszonymi pomidorami, ciasto drożdżowe...
Domowa wersja kultowej konserwy rybnej!
Świetny na ciepło oraz jako wędlina...
Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju lub smalcu...
Gęś rozmrozić. Ze środka wyjąć podroby. Wszystko umyć. Tuszkę osuszyć i dobrze natrze ...