/ Przepisy / Kremówka kokosowa

Opis przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, wyrobić nożem. Dolać zimną wodę, dodać cukier i jajka. Wyrobić rękami, w razie potrzeby podsypać mąką.

Ciasto rozwałkować, nawinąć na wałek i włożyć do formy o wymiarach 40x24 cm. Foremkę wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia - tak, by z niej wystawał (upieczoną kremówkę będzie łatwiej wyjąć). Miejsca, których nie zakrył, wysmarować masłem (można też natłuścić cały papier).

Budyń połączyć z cukrem, zalać niewielką ilością zimnego mleka, dokładnie wymieszać. Resztę zagotować, cały czas mieszając wlać mleko z cukrem i budyniem. Mieszać, aż zgęstnieje. Masę budyniową wylać na ciasto, wygładzić.

Przygotować masę kokosową. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać żółtka, kokos i roztopione ostudzone masło. Dobrze wymieszać.

Nałożyć na masę budyniową, wygładzić. Piec 1 godzinę na dolnej półce piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 15
Ewa gotuje - odc. nr 15

Z kolejnego odcinka magazynu kulinarnego "Ewa gotuje" dowiemy się, jak...

 

Podobne przepisy

Serniczki z truskawkami

Jajka wybić do miski, zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym...

Cymes

Cymesem nazywamy coś nadzwyczajnego. Tymczasem to marchewka duszona z bakaliami...

Ciasteczka serowe

Ser zmielić. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić ...

Wuzetka

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka...

Wróć do listy przepisów