/ Przepisy / Spaghetti bolognese

Opis przygotowania

Marchew i łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko podsmażyć.
Dodać mielone mięso (powinno być chude i lekko przesiekane). Smażyć na dużym ogniu, aż wołowina lekko zbrązowieje i przestanie być surowa.

Zalać winem. Dorzucić drobno pokrojone pomidory, dolać sok z puszki, dodać koncentrat, przyprawić oregano. Zagotować.

Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez około 30 minut - pod przykryciem. Przyprawić solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente - we wrzątku z odrobiną oliwy. Wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać tartym serem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 142
Ewa gotuje - odc. nr 142

W tym odcinku Ewa Wachowicz pokaże, że można zrobić pyszny, domowy sos...

 

Podobne przepisy

Zapiekanka pod beszamelem

Brokuł i kalafiora podzielić na cząstki, pora pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Wszy ...

Kotlety 4x4

Mega schabowe z udem indyka...

Szaszłyki indycze z rusztu

Mięso przepuścić przez maszynkę – do miski...

Boczek w piwie

Wieprzowina w sosie na bazie złocistego trunku;-)

Wróć do listy przepisów