Ewa / Przepisy / Glazurowane skrzydełka z rusztu

Opis przygotowania

Z cytryny wycisnąć sok, rozpuścić w nim miód (do glazurowania najlepsze są miody jasne, np. z akacji, lipy lub wielokwiatowy). Następnie dodać sos sojowy, sól i oliwę. Energicznie wymieszać, by uzyskać jednolitą konsystencję. Do marynaty włożyć skrzydełka, dodać kilka małych cebulek obranych z łupin, przełożyć do zamykanego pojemnika i zostawić na kilka godzin w lodówce - najlepiej przygotować wszystko dzień wcześniej, a w chłodziarce od czasu do czasu przemieszać.

Ruszt wysmarować olejem - by mięso nie przywarło. Ułożyć skrzydełka i cebulki. Gdy się lekko podpieką, posmarować marynatą - to właśnie ona pięknie glazuruje kurczaka. Upieczone skrzydełka i cebulki podać z drobno posiekaną kapustą pekińską wymieszaną z solą, chili, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 kg - skrzydełek z kurczaka
  • Marynata
  • 8 łyżek - sosu sojowego
  • 8 łyżek - oliwy
  • soku z ½ cytryny
  • 4 łyżek - miodu
  • ½ łyżeczki - soli
  • kilka małych cebulek
  • Sałata
  • 1 - kapusta pekińska
  • ½ łyżeczki - chili
  • 1 ząbek - czosnku
  • ½ łyżeczki - soli
  • 2 łyżki - oliwy
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 11

Ewa Wachowicz zaprasza na małe co nieco - w programie przyrządzi potrawy...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów