
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Następnie wystudzić i ugnieść lub przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać do purée wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawić pieprzem. Wymieszać z drobno posiekanym łososiem, koperkiem i bułką tartą. Wybić jajko. Dobrze wymieszać i uformować krokiety (ręce warto zwilżyć wodą). Obtoczyć w zmielonych płatkach migdałowych.
Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Podawać z barszczem czerwonym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia Ewa zaproponuje kilka postnych potraw...
Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dość ostrym ogniu. Miód rozetrzeć z&n ...
Umyty i osuszony schab oprószyć solą i pieprzem, natrzeć majerankiem i skropić sokiem z cytryny...
Oliwę wlać na rozgrzaną patelnię, wrzucić pokrojony na plasterki czosnek...
Brokuł i kalafiora podzielić na cząstki, pora pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Wszy ...