/ Przepisy / Fondue

Opis przygotowania

W rondlu rozgrzać oliwę, przecisnąć czosnek, lekko podsmażyć. Dorzucić sery starte na tarce o grubych oczkach. Dolać wino Podgrzewać, cały czas mieszając.

W kirszu i odrobinie wina rozpuścić mąkę ziemniaczaną (to ona pomoże nadać gładką konsystencję fondue). Dodać do garnka i mieszać do momentu, aż powstanie gładka masa serowa - cały czas podgrzewając na małym ogniu. Ale uwaga: ten serowy sos lubi się rozwarstwiać...

Doprawić pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Gotowy sos przełożyć do naczynia do fondue i postawić na podgrzewaczu.

Bagietkę pokroić w dość dużą kostkę.

Kawałki pieczywa nabijać na długie widelce i jeść, zanurzając w płynnym serze.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 183
Ewa gotuje - odc. nr 183

To będzie odcinek dla amatorów serów. Ewa przygotuje fondue z trzech rodzajów...

 

Podobne przepisy

Smalec gęsi z gruszką

Podczas pieczenia gęsi wytapia się sporo tłuszczu, który warto wykorzystać. Można uży ...

Warzywa w mleczku kokosowym

Czosnek pokroić na plasterki, podsmażyć na oliwie (nie wolno przypalić). Dodać warzyw ...

Jajka inaczej

Na środku szerszego końca jajka zrobić dość duży otwór. Wytrzepać zawartość. Wydmuszk ...

Naleśniki ze szpinakiem

Jajka wybić do miski, dodać sól, roztrzepać. Dosypać mąkę i wlać mleko (na przemian) ...

Wróć do listy przepisów