M±kę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Posolić, dodać połowę ksylitolu i posiekać.
Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na 30 minut wstawić do lodówki.
Jabłka pokroić w kostkę, gniazda nasienne usun±ć. Wsypać m±kę ziemniaczan±. Wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczypt± soli. Dosypać resztę ksylitolu. Delikatnie zmiksować.
Zimne ciasto zagnie¶ć i rozwałkować. Przełożyć do foremki wy¶cielonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart±. Nakłuć widelcem.
Do jabłek dodać pianę. Wymieszać i przełożyć na ciasto. Wyrównać. Posypać płatkami migdałów.
Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Cwibak na słono – czemu nie! Kolejny odcinek „Ewa gotuje“...
Białka ubić na sztywno, dodaj±c cukier. Pod koniec dorzucić wiórki kokosowe. Pie ...
Bezglutenowe! Z kremem na bazie mascarpone;-)
Z ciastem kataifi;-)
Można zapakować i zabrać na piknik!