Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto z jabłkami w pianie

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Posolić, dodać połowę ksylitolu i posiekać.

Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na 30 minut wstawić do lodówki.

Jabłka pokroić w kostkę, gniazda nasienne usunąć. Wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dosypać resztę ksylitolu. Delikatnie zmiksować.

Zimne ciasto zagnieść i rozwałkować. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem.

Do jabłek dodać pianę. Wymieszać i przełożyć na ciasto. Wyrównać. Posypać płatkami migdałów.

Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 399
Ewa gotuje - odc. nr 399

Cwibak na słono – czemu nie! Kolejny odcinek „Ewa gotuje“...

 

Podobne przepisy

Ciasto z budyniem marchewkowym

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Pod koniec utrwalić cuk ...

Makowiec

Razy dwa!

Serownik-murzynek

Kakao, wodę, cukier i masło zagotować i wystudzić. Dodać mąkę przesianą z proszkiem d ...

Cannoli

Rurki z Sycylii;-)

Wróć do listy przepisów