
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, podsmażyć na maśle i zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez 30 minut.
Następnie dodać ogórki starte na grubej tarce, wodę z kiszenia oraz kaszę jaglaną (najpierw przelać wodą na sicie, aby nie była gorzka). Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i gotować przez 15 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z koperkiem i kleksem kwaśnej śmietany.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem krzątanina w kuchni Ewy zacznie się od przyrządzenia błyskawicznego...
Przygotować zakwas. Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną, wodą...
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na maśle...
Z ryżem i pulpetem;-)