Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Sernik zebra

Opis przygotowania

Herbatniki pokruszyć lub rozdrobnić w blenderze. Dodać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i docisnąć (najlepiej małym wałeczkiem). Odstawić do lodówki.

Ser przełożyć do miski. Wybić jajka, wlać olej i mleko. Wsypać mąkę i cukier. Uperfumować sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Zmiksować.

Masę podzielić na 2 równe części. Jedną odstawić, do drugiej dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Na środek tortownicy nałożyć 2 łyżki masy jasnej, następnie 2 łyżki masy ciemnej (jedna na drugą). I tak na przemian – aż do wyczerpania składników.

Wstawić do piekarnika. Pod foremką umieścić naczynie z wrzątkiem. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec przez 75 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 381
Ewa gotuje - odc. nr 381

Tym razem Ewa zaproponuje menu na przyjęcie sylwestrowe. Na przystawkę...

 

Podobne przepisy

Grillowane brzoskwinie z kremem mascarpone

Z truskawkami i prażonymi płatkami migdałów!

Migdałowe brownie z czerwoną fasolą

Czekoladowe ciasto z fasolką? Czemu nie!

Koszyczki

Ma stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i wysiekać. Zrobić dołeczek, dodać żółtka i śm ...

Babka ucierana

Wielkanocny klasyk!

Wróć do listy przepisów