/ Przepisy / Szarlotka z budyniem

Opis przygotowania

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Posiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, wsypać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajka, posolić. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.

Podzielić na dwie mniej więcej równe części. Jedną wyłożyć na blachę. Włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki. Drugą podsypać mąką i rozwałkować. Przełożyć do formy (wyścielonej papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki.

Mleko przelać do garnka, wcześniej jednak odlać ½ szklanki. Garnek postawić na kuchence, a w zimnym mleku rozpuścić budyń. Ciepłe mleko posłodzić, wlać rozpuszczony budyń. Dokładnie wymieszać. Gdy zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na schłodzonym cieście. Zalać budyniem. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki (na dużych oczkach).

Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 286
Ewa gotuje - odc. nr 286

Jesień to doskonały czas na potrawy sycące i kolorowe. Dlatego też Ewa...

 

Podobne przepisy

Krem brulee

Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać miąższ, wszystko wrzucić do śmietany. Zagot ...

Nugat orzechowy

Lekki deser na malinowym lustrze...

Ciasto cytrynowe

Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać sk ...

Orzeszki z ciecierzycy

Do chrupania!

Wróć do listy przepisów