/ Przepisy / Zupa z jarmużu

Opis przygotowania

Warzywa pokroić w kostkę. Przesmażyć w garnku, na mocno rozgrzanym maśle. Zalać wodą. Doprawić domową mieszanką przypraw. Przykryć i gotować do miękkości.

W drugim garnku zagotować wodę. Posolić, wlać ocet jabłkowy. Wrzucić liście jarmużu. Przykryć i podgotować.

Gdy liście zmiękną, przełożyć je do miski z wodą i kostkami lodu. Z każdego liścia odciąć twardą część. Liście pokroić i wrzucić do warzyw w garnku.

Zrobić zasmażkę. Na gorące masło wsypać mąkę. Wymieszać. Gdy zbrązowieje, rozprowadzić zupą (2-3 chochelki) i przelać do garnka. Zabielić zahartowaną śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 274
Ewa gotuje - odc. nr 274

W kolejnym odcinku Ewa sięgnie po jarmuż – warzywo, które wróciło...

 

Podobne przepisy

Koperkowa z ziemniakami

Na jarzynie jak do rosołu i koperku do kiszenia ogórków ugotować wywar...

Cappuccino pomidorowe

Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku...

Sałata z granatem i awokado

Z sałaty wybić głąb, liście poszarpać do miski...

Ogórkowa na małosolnych

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na maśle...

Wróć do listy przepisów