/ Przepisy / Marchewkowa na ostro

Opis przygotowania

W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę pokrojoną w plastry. Przesmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Po chwili dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie posiekany czosnek. Wymieszać.

Zalać wywarem jarzynowym (można użyć wody).

Dorzucić liście kaffiru lub trawę cytrynową oraz pokrojoną papryczkę chili. Imbir obrać i zetrzeć na tarce wprost do garnka. Wlać mleczko kokosowe. Doprawić solą. Przykryć i gotować do miękkości przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć liście kaffiru, a zupę zmiksować na gładki krem.

Doprawić skórką otartą z limonki, następnie zakwasić wyciśniętym z niej sokiem (można zastąpić cytryną). Zagotować.

Na talerzu udekorować świeżą kolendrą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 271
Ewa gotuje - odc. nr 271

Są tacy, którzy na rowerze jeżdżą przez cały rok. Ewa Wachowicz woli jednak,...

 

Podobne przepisy

Rosół na jagnięcinie

Rosół nieco inaczej, bo na... jagnięcinie!

Zupa kapuściana

Kapustę (np. włoską) pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować. Wrzucić do dużego ...

Brokułowy krem z migdałami i bryndzą

Brokuły umyć, różyczki odciąć. Łodygi obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Wrzucić d ...

Ogórkowa na małosolnych

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na maśle...

Wróć do listy przepisów