/ Przepisy / Dyniowa z jabłkiem

Opis przygotowania

Dynię pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze – na papierze do pieczenia. Skropić oliwą, oprószyć solą i wstawić na ok. 30 minut do pieca rozgrzanego do 180 st. C. Zupę można zrobić też na dyni surowej. Wystarczy pokroić ją w kostkę i po prostu wrzucić do garnka.

Na maśle usmażyć pokrojoną cebulę. Gdy się zezłoci, dodać czosnek posiekany w kostkę. Wymieszać i podsmażyć.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do cebuli z czosnkiem, smażyć przez chwilę, po czym zalać wywarem jarzynowym.

Upieczoną dynię obrać ze skórki i wrzucić do garnka. Dodać posiekaną papryczkę chili oraz imbir – obrany i starty na tarce. Przykryć i gotować do miękkości.

Następnie zmiksować na gładki krem. W zależności od kwaśności jabłek dokwasić jeszcze sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

Jeśli krem wyjdzie gęsty, rozcieńczyć odrobiną wody. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i prażonymi pestkami dyni.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 258
Ewa gotuje - odc. nr 258

W kolejnym odcinku Ewa autorka zaprosi na potrawy, których wspólnym mianownikiem...

 

Podobne przepisy

Krem z białych warzyw

Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...

Zupa cebulowa

Przysmak z Lubelszczyzny.

Żurek rybny

Zupa rybna nieco inaczej...

Zupa z kurczakiem i ananasem

Podudzia umyć, włożyć do garnka. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą...

Wróć do listy przepisów