/ Przepisy / Rosół z kaczki

Opis przygotowania

Z kaczki odciąć nóżki, skrzydełka i, w razie konieczności, szyję (zazwyczaj znajduje się w środku tuszki), wykroić piersi. Nóżki i piersi odłożyć i przyrządzić wedle przepisu na confit. Korpus, szyję i skrzydełka włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, posolić, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, przykryć i ugotować na wolnym ogniu (ok. 1 ½ godziny).

Po tym czasie wrzucić opaloną nad ogniem cebulę, marchewkę i pietruszki, kawałek selera, czosnek i lubczyk. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 40 minut.

Podawać z domowym makaronem i plastrami marchewki. Na talerzu udekorować natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 257
Ewa gotuje - odc. nr 257

W wigilię Wszystkich Świętych Ewa Wachowicz zaprosi widzów na potrawy z...

 

Podobne przepisy

Kartoflanka

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem...

Zalewajka na białej kiełbasie

Tradycyjna zupa na Wielkanoc.

Chłodnik po warszawsku

Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...

Zupa kurkowa

W sezonie grzybowym pozycja obowiązkowa! Pyszna zupa z kurkami, boczkiem i ziemniakami.

Wróć do listy przepisów