Jajka wybić do miski. Dodać sól. Lekko roztrzepać rózg±. Przesiać i dodać m±kę – wraz z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko. Wymieszać. Dodać olej. Znowu wymieszać. Dorzucić kawałek pokrojonej papryczki chili, ser żółty i marchewkę – starte na tarce o ¶rednich oczkach. Przyprawić ¶wieżym tymiankiem (same listki). Wymieszać i przełożyć do foremek na babeczki. Na wierzch zetrzeć trochę sera żółtego, posypać listkami tymianku.
Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Muffinki mog± wydawać się mokre – to przez ser żółty; na patyczku nie powinno być jednak ¶ladów surowego ciasta.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku „Ewa gotuje” będzie na odwrót, niż zazwyczaj...
Nikt nie odgadnie składu...
M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnku zagotować - stale mieszaj±c - masło ...
Do miski wsypać zmielone migdały. Dodać m±kę...
¦liwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklank± cukru. Gd ...