Fasolę namoczyć. Następnego dnia przelać przez sito, wypłukać, przełożyć do garnka i zalać wodą, posolić, przykryć i ugotować do miękkości.
Migdały rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 8 minut (200 st. C).
Daktyle zmiksować z tabliczką czekolady i płatkami owsianymi. Przesypać do miski.
Gorące migdały przełożyć do robota i zmiksować na masło. Wsypać wcześniej rozdrobnione składniki. Posłodzić cukrem kokosowym, uperfumować ekstraktem waniliowym. Dorzucić fasolę wraz z wodą. Wsypać kakao. Wlać roztopiony, lecz nie gorący, olej kokosowy. Dodać proszek do pieczenia i zmiksować. Dorzucić pokrojoną tabliczkę czekolady. Wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec przez 18 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić brownie w środku na 10 minut.
Ciasto w środku będzie wilgotne, więc najlepiej kroić je zwilżonym nożem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesień to cudna pora roku! Jesienią, zwłaszcza tą polską złotą, warto spędzać...
Na płatkach!
Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać ...
Do mąki dodać proszek do pieczenia i cukier puder...
Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm). ...