Ewa / Przepisy / Chleb owsiany

Opis przygotowania

Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut.
Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka. Posypać łuskanym słonecznikiem. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 l - ciepłej wody
  • 50 g - drożdży
  • 1 łyżeczka - cukru
  • 2 łyżeczki - soli
  • 8 łyżek - płatków owsianych górskich
  • 1 kg - mąki pszennej
  • 1 garść - łuskanego słonecznika
  • 1 garść - siemienia lnianego
  • odrobina mleka
  • Do dekoracji
  • łuskany słonecznik
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 110

”Pasztet z selera, chleb owsiany, piszinger błyskawiczny” W...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów