/ Przepisy / Szynka z dzika w cieście

Opis przygotowania

Czosnek przecisnąć do moździerza. Dorzucić jałowiec, dodać świeżo zmielony pieprz oraz sól, igiełki rozmarynu i listki tymianku. Wlać koniak. Utrzeć.

Mięso przełożyć do zamykanego naczynia. Natrzeć marynatą, skropić olejem, przykryć i wstawić do lodówki na 2 dni.

Zrobić ciasto chlebowe. Drożdże rozkruszyć do miseczki. Posłodzić. Wlać trochę ciepłej wody, rozetrzeć i odstawić.

Mąkę wsypać do robota. Dolać wodę. Wybić jajko, dodać żółtko. Posolić. Wlać roztopione masło. Dodać zaczyn, przykryć i zmiksować.

Zamarynowaną szynkę obsmażyć na oleju. Przełożyć na deskę, by mięso odpoczęło.

Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, posypać mąką i rozwałkować. Na cieście ułożyć szynkę, zawinąć w ciasto i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Jeśli zostanie nam trochę ciasta, można zrobić z niego wałki i przykleić do szynki w cieście.

Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Następnie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez godzinę. Wyjąć, posmarować jajkiem i piec przez 15-20 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 341
Ewa gotuje - odc. nr 341

Ewa słynie z poczucia humoru i nietuzinkowego podejścia do kuchni. Nic...

 

Podobne przepisy

Domowa mieszanka przypraw

Wszystkie składniki zmiksować, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Używać ta ...

Domowy chleb

Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże roz ...

Lody kokosowe na ananasie

Doskonała nagroda po zjedzonym obiedzie!

Domowy chrzan

Chrzan obrać i utrzeć na drobnej tarce. Korzeń musi być jędrny - jeśli jest lekko zwi ...

Wróć do listy przepisów