/ Przepisy / Ciasto czekoladowo-majonezowe

Opis przygotowania

Mąkę wsypać do miski. Dodać kakao, cukier, sodę i sól. Wymieszać.

Do drugiej miski przełożyć majonez. Dodać połowe sypkich składników. Wlać szklankę wody i zmiksować. Wsypać resztę sypkich składników, wlać resztę wody i jeszcze raz zmiksować. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać szpatułką.

Przełożyć do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia. Średnica 25 cm. Schłodzić w lodówce. Następnie piec przez godzinę w temp. 160 st. C (środek powinien być lekko płynny).

Po wystudzeniu udekorować plastrami cytryny z syropu.

Takie ciasto najlepiej wychodzi na domowym majonezie. Do żółtek dodać łyżkę musztardy i zmiksować. Stopniowo, małym strumieniem, wlać chłodny, rozpuszczony tłuszcz i miksować do momentu połączenia się składników i uzyskania konsystencji majonezu. Pod koniec dodać łyżeczkę soku z limonki oraz 2 łyżki wrzącej wody i miksować jeszcze przez 2 minuty. Przed użyciem włożyć do lodówki na 15 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 317
Ewa gotuje - odc. nr 317

Z polską piłką nigdy nie było tak dobrze! Nie dość, że jedziemy na Mistrzostwa...

 

Podobne przepisy

Kaszotto gryczane z topinamburem

Jako dodatek lub samodzielne danie...

Buły z indykiem i serem pleśniowym

Karmelizowana cebula i majonez z rukolą...

Winne ciasto czekoladowe

Aromatyczne, czekoladowe, z bakaliami...

Lody kokosowe na ananasie

Doskonała nagroda po zjedzonym obiedzie!

Wróć do listy przepisów