/ Przepisy / Barszcz czerwony zabielany

Opis przygotowania

Przygotować zakwas. Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną, wodą. Wrzucić chrzan, czosnek i kromkę chleba razowego. Dodać kminek, sól i cukier. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).

Ugotować wywar jarzynowo-grzybowy. Marchewkę, pietruszkę, kawałek pora i selera włożyć do garnka. Zalać wodą. Wrzucić grzyby, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć i zostawić na wolnym ogniu na ok. 30 minut.

Po tym czasie wyjąć jarzyny. Do wywaru wlać zakwas buraczany – przez sitko, aby do zupy nie dostał się kminek. Ilość zakwasu zależy od upodobań, wg Ewy najlepiej smakuje pół na pół. Podgrzać, lecz nie gotować. W razie potrzeby posłodzić lub zakwasić sokiem z cytryny. Zabielić śmietaną (wcześniej zahartować ją gorącym barszczem).

Podawać z ziemniakami i drobno posiekaną natką pietruszki. Ziemniaki można wcześniej utłuc i podsmażyć na patelni (warto wykorzystać kartofle z dnia poprzedniego).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 262
Ewa gotuje - odc. nr 262

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od kulinarnych...

 

Podobne przepisy

Paprykowy krem z pomarańczą

Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na niewielkie kawałki. Wrzucić do garnka, ...

Chiński rosół z jajem

Do gorącego rosołu zetrzeć trochę imbiru...

Zupa śliwkowa

Śliwki wypestkować, wrzucić do garnka, zalać wodą – tak, by ledwie zakryła owoce...

Zupa kalafiorowa z curry

Różyczki kalafiora przełożyć do garnka z gorącym wywarem, ugotować...

Wróć do listy przepisów