Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta jagodowa z nut± mięty i lawendy

Opis przygotowania

M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Do dołeczka wybić żółtka, wlać wodę i wsypać posiekan± mięte. Wymieszać nożem, po czym rękoma zagnie¶ć ciasto.

Rozwałkować. Wykleić dno i boki formy na tartę (natłuszczonej masłem). Wstawić do lodówki na 30-40 minut.

Po schłodzeniu nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Wsypać groch lub fasolę lub specjalne kulki do ¶lepego pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C.

¦mietanę, borówki, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny, jajko i m±kę przełożyć do robota i zmiksować na gładko.

Białka z sol± ubić na sztywno. Dodać proszek do pieczenia. Wymieszać. Poł±czyć z koktajlem borówkowym. Masę należy przygotować tuż przed wyjęciem ciasta z piekarnika, by nie opadła.

Podpieczone ciasto wyj±ć z piecyka, usun±ć papier z obci±żeniem. Na ciasto wyłożyć masę. Posypać borówkami. Ponownie włożyć do piekarnika – tym razem na 20-30 minut.

Udekorować cukrem pudrem i kwiatami lawendy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 249
Ewa gotuje - odc. nr 249

Skończyły się wakacje, więc ruszamy z nowym sezonem „Ewa gotuje”....

 

Podobne przepisy

Sernik na zimno

Z kokosem;-)

Gofry z batatem

Belgijski przysmak nieco inaczej!

Ciasto "styropian"

Z wymienionych wyżej składników zrobić kruszonkę - wysiekać m±kę z proszkiem, cukrem ...

Tort migdałowy

Deser po krakowsku!

Wróć do listy przepisów