
M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Do dołeczka wybić żółtka, wlać wodę i wsypać posiekan± mięte. Wymieszać nożem, po czym rękoma zagnie¶ć ciasto.
Rozwałkować. Wykleić dno i boki formy na tartę (natłuszczonej masłem). Wstawić do lodówki na 30-40 minut.
Po schłodzeniu nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Wsypać groch lub fasolę lub specjalne kulki do ¶lepego pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C.
¦mietanę, borówki, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny, jajko i m±kę przełożyć do robota i zmiksować na gładko.
Białka z sol± ubić na sztywno. Dodać proszek do pieczenia. Wymieszać. Poł±czyć z koktajlem borówkowym. Masę należy przygotować tuż przed wyjęciem ciasta z piekarnika, by nie opadła.
Podpieczone ciasto wyj±ć z piecyka, usun±ć papier z obci±żeniem. Na ciasto wyłożyć masę. Posypać borówkami. Ponownie włożyć do piekarnika – tym razem na 20-30 minut.
Udekorować cukrem pudrem i kwiatami lawendy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Skończyły się wakacje, więc ruszamy z nowym sezonem „Ewa gotuje”....
Bez mascarpone i Amaretto, za to z wiejsk± ¶mietan± i żubrówk±...
Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodać pozostałe składniki - cały czas ucieraj ...
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczypt± soli na sztywno. Utrwalić cukrem - miks ...
Receptura sprzed lat, ale w nowej odsłonie...