/ Przepisy / Biszkopt z jabłkiem

Opis przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywno, utrwalić cukrem i cukrem waniliowym.

Dodać żółtka i delikatnie wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do piany z żółtkami, dolać oliwę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Gładką masę przelać do tortownicy (średnica 24 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą).

Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor – przez około 30 minut. Wystudzić, lecz nie wyjmować z tortownicy.

Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, przełożyć do garnka, zagotować i wsypać galaretkę. Wymieszać i rozłożyć na wystudzonym cieście. Wyrównać. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Wyłożyć na ciasto z jabłkami. Udekorować tartą czekoladą. Aby czekolada dobrze się ucierała, należy schłodzić ją w zamrażarce.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 195
Ewa gotuje - odc. nr 195

Tym razem Ewa ugotuje doskonałą zupę doprawioną … koniakiem! Pieczeń...

 

Podobne przepisy

Gruszki z serem kozim

Przykład na to, jak wykorzystać domowe przetwory...

Placek kawowo-orzechowy

Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...

Pierniki świąteczne

Dzieciaki uwielbiają takie wypieki!

Ciasteczka francuskie

Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować roztrzepanym j ...

Wróć do listy przepisów