
Mięso odkroić od kości, podzielić na kawałki wielkości kęsa. Doprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach tymiankiem. Przełożyć do pojemnika, zalać sherry, wymieszać, przykryć i odstawić na minimum godzinę (np. do lodówki).
Suszony tymianek zalać wrzątkiem i w tak przygotowanej wodzie namoczyć drewniane patyczki do szaszłyków.
Zamarynowane mięso nabić na patyczki - na przemian z oliwkami. Opiec na grillu lub podsmażyć na patelni na odrobinie oleju (mięso powinno się delikatnie zrumienić).
Gotowe szaszłyki podawać z cząstkami pomarańczy i pieczonymi ziemniakami.
Ziemniaki wyszorować, pokroić na ósemki. Przyprawić grubo mieloną solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Skropić oliwą i upiec w piekarniku - 180 st. C, 20-30 minut.
Z pomarańczy wykroić filety, przełożyć do miseczki. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z octem, sherry i oliwą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaprasza Nas na oliwkową ucztę. Przygotuje pyszne przekąski...
Innymi słowy jajka po farmersku...
25 października to... Światowy Dzień Makaronu!
Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dość ostrym ogniu. Miód rozetrzeć z&n ...
Z piekarnika!