Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Prowansalska selerowa

Opis przygotowania

Selera i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebule też pokroić w kostkę, ale bardzo drobną, a białą część pora - dla odmiany - w półplasterki. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić wszystkie pokrojone warzywa. Smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Zalać wywarem jarzynowym, dodać listek laurowy, sól, świeżo zmielony pieprz i gotować ok. 20 minut. Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Zamiast śmietany można użyć mleka - zupa zrobi się lżejsza i tym samym bliżej jej będzie do prowansalskiego pierwowzoru. Zmiksować na gładki krem. Na samym końcu dodać drobno pokrojoną pietruszkę.

Podawać z grzankami natartymi czosnkiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 7
Ewa gotuje - odc. nr 7

Zapraszamy na odcinek walentynkowy z naturalnymi afrodyzjakami w roli głównej....

 

Podobne przepisy

Kartoflanka z kiszoną kapustą

Warzywa obrać, zalać wodą. Dodać cebulę opieczoną na ruszcie lub patelni (bez tłuszcz ...

Zupa z suszonych pomidorów

Pomidorówka - też mi coś... Ta jest niezwykła!

Zupa oliwkowa z ziemniakami

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru...

Zupa cytrynowo-koperkowa

Z ryżem i pulpetem;-)

Wróć do listy przepisów