/ Przepisy / Kurczak w sosie czekoladowym

Opis przygotowania

Filety pokroić na 4 części, przyprawić solą i pieprzem. Natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przełożyć do naczynia do zapiekania, dolać olej ryżowy, przykryć i wstawić do lodówki.

Na skrzydełkach z kurczaka i włoszczyźnie ugotować bulion (do potrawy potrzebne będzie   1/2  l wywaru).
Zamarynowanego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, zapiekać bez przykrycia przez około 20 minut (od czasu do czasu odwracać).

Cebulę posiekać. Papryczki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić dość drobno. Pomidory lekko przesiekać. Na patelnię dać nieco oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać papryczkę, przyprawić kminkiem, cynamonem, papryką i gałką muszkatołową. Lekko przesmażyć.

Dorzucić pomidory. Zalać bulionem. Dodać rodzynki i migdały. Zagotować.

Wrzucić kawałki czekolady, mieszać aż się rozpuści. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, dodać do sosu. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Wymieszać.

Do gotowego sosu przełożyć kurczaka, przykryć i podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Podawać z marynowaną dynią.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 145
Ewa gotuje - odc. nr 145

W tym odcinku Ewa ponownie "zabierze" nas do Ameryki Południowej. Tym razem...

 

Podobne przepisy

Pikantne udka z papryką

Klasyczny eintopf, który przypadnie do gustu miłośnikom ostrych potraw.

Pierś kurczaka w jałowcu z rusztu

Na bloku soli himalajskiej...

Skrzydełka na ryżu

Potrawa jednogarmkowa!

Wróć do listy przepisów