/ Przepisy / Kurczak w sosie czekoladowym

Opis przygotowania

Filety pokroić na 4 części, przyprawić solą i pieprzem. Natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przełożyć do naczynia do zapiekania, dolać olej ryżowy, przykryć i wstawić do lodówki.

Na skrzydełkach z kurczaka i włoszczyźnie ugotować bulion (do potrawy potrzebne będzie   1/2  l wywaru).
Zamarynowanego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, zapiekać bez przykrycia przez około 20 minut (od czasu do czasu odwracać).

Cebulę posiekać. Papryczki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić dość drobno. Pomidory lekko przesiekać. Na patelnię dać nieco oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać papryczkę, przyprawić kminkiem, cynamonem, papryką i gałką muszkatołową. Lekko przesmażyć.

Dorzucić pomidory. Zalać bulionem. Dodać rodzynki i migdały. Zagotować.

Wrzucić kawałki czekolady, mieszać aż się rozpuści. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, dodać do sosu. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Wymieszać.

Do gotowego sosu przełożyć kurczaka, przykryć i podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Podawać z marynowaną dynią.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 145
Ewa gotuje - odc. nr 145

W tym odcinku Ewa Wachowicz ponownie zabierze nas do Ameryki Południowej....

 

Podobne przepisy

Schab z jabłkiem

Kotlety przykryć folią spożywczą, rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pie ...

Lasagna ziemniaczana z łososiem

Marchewki, pietruszkę i seler pokroić w zapałkę, cebulę w cienkie półplasterki. Na ro ...

Szaszłyki wołowe

Wołowinę pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Pierogi z pieczoną gęsiną

Przygotować farsz. Mięso oddzielić od kości. Wraz ze skórą pokroić drobno nożem. Doda ...

Wróć do listy przepisów