/ Przepisy / Karp po żydowsku

Opis przygotowania

Cebule pokroić, zalać 2 1/2 l wody, posolić, dodać 3 łyżki cukru. Postawić na kuchence. Podczas gotowania wrzucić głowy i ogony, gotować do miękkości. Następnie wyjąc z wywaru. Do garnka wrzucić rybę podzieloną na dzwonka.

Gotować ok. 30 minut na bardzo wolnym ogniu. Wystudzić, przełożyć do głębokich półmisków (z karpia można wyjąć największe ości). Wywar przelać przez sito do drugiego naczynia, cebule przetrzeć.

Wrzucić namoczone rodzynki oraz migdały, zagotować. Następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wywaru, doprawić pieprzem. Dzwonka zalać, przykryć, przestudzić i włożyć do lodówki.

Podawać gdy galareta stężeje.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 84
Ewa gotuje - odc. nr 84

Tym razem gospodyni tego magazynu kulinarnego, Ewa Wachowicz przyrządzi...

 

Podobne przepisy

Jajka inaczej

Na środku szerszego końca jajka zrobić dość duży otwór. Wytrzepać zawartość. Wydmuszk ...

Konfitura z cebuli

Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić cebulę...

Pasta serowa

Ser przetrzeć przez sito, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i obie pa ...

Uszka

Mąkę zaparzyć gorącą wodą. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić. Rozwałkować bardzo c ...

Wróć do listy przepisów