/ Przepisy / Gęsina w sosie pomarańczowym

Opis przygotowania

Skórę na gęsich piersiach naciąć na krzyż, mięso natrzeć z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i tymiankiem. Przełożyć do zamykanego naczynia i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie obsmażyć, zaczynając od strony ze skórą, w garnku o grubym dnie lub na patelni. Tłuszcz przelać do słoiczka, wystudzić i schować do lodówki (można używać do przyrządzania innych potraw).

Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Jeśli jest bardzo chudy, można dodać nieco tłuszczu spod gęsi. Dorzucić posiekaną cebulę. Zeszklić.

Do garnka włożyć gęsie piersi oraz boczek z cebulą. Wycisnąć sok z pomarańczy. Dodać jabłka - pokrojone na ćwiartki i obtoczone w majeranku. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować do miękkości.
Podawać z ziemniakami z koperkiem, modrą kapustą i sosem (po ugotowaniu mięso wyjąć z garnka, sos zmiksować).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 171
Ewa gotuje - odc. nr 171

Tym razem: zupa z brukwi, gęsina i rogale.

 

Podobne przepisy

Duszaki

(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zap ...

Karp faszerowany grzybami

Rybę wypatroszyć, pozostawiając głowę - usunąć jednak oczy i skrzela. Dokładnie umyć ...

Sandacz na sposób leśny

Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.

Wróć do listy przepisów