/ Przepisy / Gęsina w sosie pomarańczowym

Opis przygotowania

Skórę na gęsich piersiach naciąć na krzyż, mięso natrzeć z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i tymiankiem. Przełożyć do zamykanego naczynia i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie obsmażyć, zaczynając od strony ze skórą, w garnku o grubym dnie lub na patelni. Tłuszcz przelać do słoiczka, wystudzić i schować do lodówki (można używać do przyrządzania innych potraw).

Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Jeśli jest bardzo chudy, można dodać nieco tłuszczu spod gęsi. Dorzucić posiekaną cebulę. Zeszklić.

Do garnka włożyć gęsie piersi oraz boczek z cebulą. Wycisnąć sok z pomarańczy. Dodać jabłka - pokrojone na ćwiartki i obtoczone w majeranku. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować do miękkości.
Podawać z ziemniakami z koperkiem, modrą kapustą i sosem (po ugotowaniu mięso wyjąć z garnka, sos zmiksować).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 171
Ewa gotuje - odc. nr 171

Tym razem: zupa z brukwi, gęsina i rogale.

 

Podobne przepisy

Schab pieczony z jabłkami

Wieprzowina z sosem na bazie cydru;-)

Piersi z kurczaka nadziewane

W piersi kurczaka zrobić dziurę (jak w bułce na hot-doga), nałożyć farsz z pokrojonyc ...

Wieprzowina z kapustą w cieście francuskim

Liście kapusty wrzucić do osolonego wrzątku. Parzyć przez ok. 3 minuty...

Wróć do listy przepisów