Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. W misce ułożyć warstwami drożdże, cukier, cukier waniliowy, jaja, olej, mleko, mąkę i sól. Zostawić na około 3 godziny.
Zrobić kruszonkę. Zimne masło wysiekać z mąką i cukrem. Zagnieść, po czym zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Całość dokładnie wymieszać. Wylać na blachę natłuszczoną masłem. Ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu) i posypać kruszonką.
Piec w temp. 200 st. C przez około 1 godzinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem danie kuchni regionalnej - babka ziemniaczana na żeberkach wieprzowych....
Cukierniczy symbol Krakowa!
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Miąższ z awokado wydrążyć i rozgnie ...
Dno foremki (24x40 cm) wyłożyć połową herbatników. Na mleku ugotować budyń i, gdy prz ...
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas piecze ...