Chrzan obrać i utrzeć na drobnej tarce. Korzeń musi być jędrny - jeśli jest lekko zwiędły, trzeba go włożyć na godzinę do zimnej wody.
Do utartego chrzanu dodać sól i cukier, zalać wrzątkiem (chrzanu zrobi się dwa razy więcej) i już jest gotowy do użycia! Kto chce, może jedynie przelać go wrzątkiem na sicie.
Jeśli tarty chrzan chcemy przechowywać dłużej, trzeba przełożyć go do słoika i dodać ocet jabłkowy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W Sobotę Wielkanocną Ewa Wachowicz zaprosi na tradycyjne polskie potrawy....
Brokułowe różyczki wrzucić do osolonego wrzątku, przyprawić szczyptą cukru (to dla za ...
Mięso pokroić na „paluszki”. Przyprawić solą i pieprzem. Białka ubić ze s ...
Z lodowatego wina, mąki i jajka zrobić w misce jednolite ciasto - dużo rzadsze niż na ...
Ziemniaki upiec w żarze w kominku (20-25 minut). Podawać z masłem, odrobiną soli i kw ...