Orzechy uprażyć w piekarniku i – za pomocą ściereczki – pozbawić skórki (wystarczy zawinąć i potrzeć). Cukier trzcinowy wsypać na suchą patelnię i postawić na kuchence. Gdy zacznie się karmelizować, dodać orzechy i dokładnie wymieszać – tak, by pokryły się karmelem. Przełożyć na deskę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić do wystudzenia. Następnie drobno posiekać.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier puder i utrzeć. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Śmietankę schłodzić, przełożyć do wysokiego pojemnika i też ubić. Delikatnie połączyć z pianą i utartymi żółtkami. Wsypać orzechy, wlać miód pitny. Wymieszać i przelać do foremki keksowej wyścielonej folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
Maliny przełożyć do garnka, posłodzić i gotować, aż owoce się rozpadną. Przetrzeć przez sito, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny – tak, by powstał rzadki lukier. Przełożyć do dozownika.
Na talerzu zrobić lustro z sosu. Na sos wycisnąć kilka kropel lukru. Połączyć za pomocą patyczka do szaszłyków, robiąc wzorek. Ułożyć 2-3 kawałki musu orzechowego. Udekorować melisą cytrynową.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W 1364 roku krakowski rajca Mikołaj Wierzynek wydał słynną ucztę, którą...
Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz wodą. Odstawić...
Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać ja ...
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli...
Nie zawsze muszą być rodzynki...