Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Cielęcina w kurkach

Opis przygotowania

Cielęcinę pokroić w kostkę (jak na gulasz). Do plastikowego worka wsypać m±kę, wrzucić mięso i energicznie potrz±sać - tak, by cielęcina się om±czyła. Przełożyć na patelnię z masłem (najlepsza będzie tzw. patelnia cygańska lub garnek z grubym dnem - smakowito¶ć tej potrawie nada bowiem smażelina, która powstaje jedynie w naczyniu bez teflonu). Podsmażyć i przełożyć do garnka.

Kurki (¶wieże lub mrożone) podsmażyć na patelni z drobno posiekan± szalotk±. Dodać do mięsa. Na patelnię wlać odrobinę wina, wypłukać cały smak, przelać do garnka z kurkami i cielęcin±. Przyprawić sol± i pieprzem. Wymieszać, zalać winem, odparować.

Dodać szklankę ¶mietany, lekko zredukować.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 5
Ewa gotuje - odc. nr 5

Tym razem Ewa Wachowicz przyrz±dzi cielęcinę w kurkach. Zobaczymy też węgierskie...

 

Podobne przepisy

Pieczeń na Wielkanoc

Receptura z "Wilczej Jamy" w Bieszczadach;-)

Kulebiak z dorszem

Klasyk z Kresów z farszem rybnym;-)

Bryzol ze stolicy

Mięso delikatnie rozklepać dłoni±. Przyprawić z obu stron...

Polędwiczka wieprzowa z serem kozim i oliwkami

Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw...

Wróć do listy przepisów