/ Przepisy / Żurek na wędzonce

Opis przygotowania

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Wyłowić, odcisnąć i posiekać.

Boczek pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Podsmażyć. Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojony czosnek. Zalać wodą, wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Dorzucić posiekane prawdziwki. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. ½ godziny.

Zakwas delikatnie wymieszać, wlać do zupy. Śmietanę połączyć z chrzanem, zahartować gorącym żurkiem, wlać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Udekorować natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 300
Ewa gotuje - odc. nr 300

W sobotę wielkanocną Ewa przygotuje gęsty, świąteczny żurek na wędzonce,...

 

Podobne przepisy

Zupa kurkowa

W sezonie grzybowym pozycja obowiązkowa! Pyszna zupa z kurkami, boczkiem i ziemniakami.

Ramen na indyku

Rosół na orientalną nutę...

Zupa kalafiorowa z curry

Różyczki kalafiora przełożyć do garnka z gorącym wywarem, ugotować...

Wróć do listy przepisów