Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypać zmielone migdały. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
W drugiej misce utrzeć miękkie masło. Porcjami dodać cukier, cały czas miksując. Wybić jajka – po jednym. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i migdałami. Wlać ekstrakt migdałowy. Wymieszać i przełożyć do foremki (formę dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką).
Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Zaraz po upieczeniu wyjąć z formy, by ciasto nie przywarło.
Po wystudzeniu udekorować lukrem (na soku z cytryny, likierze migdałowym i cukrze pudrze). Ozdobić „perełkami” z cukru.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed świętami Ewa zabierze się za lepienie domowych pierogów. Przygotuje...
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem dokładnie rozprowadzić w każdym zaka ...
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...
Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać ja ...
Do garnka wsypać cukier, dodać sok z cytryny i wyciśnięte połówki, przeciętą wzdłuż n ...