ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 13

OPIS ODCINKA

W Wielką Sobotę Ewa Wachowicz przyrządzi pieczyste i tradycyjną babkę. "Nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez dobrej pieczeni" - mówi gospodyni tego programu, która przepis na pieczone mięsiwo przywiozła z Wilczej Jamy w Bieszczadach, gdzie jadła szynkę z dzika przygotowaną wedle tej receptury. Natomiast wielkanocna baba jest tradycyjnym świątecznym przysmakiem z jej rodzinnego domu. "Wielkanoc kojarzy mi się przede wszystkim z wyśmienitymi ciastami. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje baba: pieczona jest najczęściej w Wielki Piątek, podawana na wielkosobotnie śniadanie. A ponieważ tego dnia potraw mięsnych nie jemy w ogóle, babka szybko znika z talerza. Bywa więc, że wieczorem robię taką babę jeszcze raz, by również i ona pojawiła się na niedzielnym stole" - opowiada autorka magazynu kulinarnego "Ewa gotuje".

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na ipla.tv
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Baba wielkanocna

Masło utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszki ...

Pieczeń na Wielkanoc

Zacząć od zrobienia suchej ziołowej marynaty. Jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liś ...

Wróć do listy odcinków