/ Felietony i wywiady / Ewa zdradza przepis ...

28 marca 2013

Kuchnia to królestwo Ewy Wachowicz (42 l.). Gospodyni programów "Ewa gotuje" i "Przez żołądek do serca" czuje się w niej jak ryba w wodzie. Tu gotuje, wymyśla nowe dania. A teraz, przed Wielkanocą, przygotowuje świąteczne potrawy.

Ogromna kuchnia połączona jest z jadalnią, w której znajduje się owalny stół. W Wielkanoc zastawiony będzie smakołykami przygotowanymi przez panią domu.

- Na stole znajdzie się tradycyjnie tarty chrzan, buraczki, bardzo dużo pieczonych mięs - szynki, pieczenie, schaby i boczki faszerowane, a z ciast tradycyjna baba wielkanocna oraz mój ulubiony mazurek kajmakowy - wylicza Wachowicz.
A po biesiadowaniu będą prezenty i psoty. W rodzinie Ewy dzieci dostają czekoladowe jajka i zajączki, a w lany poniedziałek wszyscy oblewają się wodą.

- W moim rodzinnym domu panuje jeszcze tradycja tzw. psotnej nocy. Między niedzielą wielkanocną a poniedziałkiem chłopcy malują okna wapnem, a dziewczyny nad ranem muszą je wymyć - ujawnia Ewa Wachowicz.

Mazurek kajmakowy

Ciasto: 300 g mąki, 150 g masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, 300 g bakalii, 200 g konfitury morelowej
Polewa: 1 żółtko, 1 jajko, 70 g cukru pudru, 70 g masła, 1 cukier waniliowy, 50 g migdałów, 30 g bułki tartej, sok z 1/2 cytryny

Kajmak waniliowy: 1/2 l mleka, 400 g cukru pudru, 50 g masła, 1/2 laski wanilii

Żółtka ugotować na sitku nad gorącą wodą. Ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane zimne masło i cukier puder. Wyrabiać długim nożem. Dodać utarte żółtka, szybko wyrobić rękami. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.

Odłożyć niewielki kawałek schłodzonego ciasta. Resztę rozwałkować na kształt prostokąta. Nawinąć na wałek i przełożyć do formy, tak żeby przykryło dno. Okroić nadmiar. Z odłożonego ciasta i okrawków ulepić wałeczki o długości boków formy. Boki rozłożonego na dnie formy ciasta posmarować białkiem i przykleić wałeczki. Zrobić na nich nożem ozdobny wzorek. Nakłuć ciasto na dnie formy, żeby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia, i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 30-40 minut.
Przygotować polewę. Żółtko i jajko roztrzepać. Miksując dodawać cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny, roztopione i ostudzone masło, zmielone migdały i bułkę tartą, aż się wszystko połączy.

Ciasto wyjąć z piekarnika, nałożyć konfiturę, pokrojone i namoczone, np. w alkoholu, bakalie. Zalać polewą. Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku 30-40 minut.

Zrobić kajmak. Cukier rozpuścić w podgrzanym mleku, dodać cukier waniliowy. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, zeskrobać z niej miąższ i dodać do mleka. Mieszać mleko na ogniu, aż zgęstnieje - co może potrwać 30-40 minut. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodać masło, aż się rozpuści. Gotowy kajmak przelać na mazurek. Ozdobić migdałami i kandyzowanymi skórkami owocowymi.

Źródło: Super Express

Wróć do listy felietonów