Ewa / Felietony i wywiady / Sałatka pod wódeczkę Ewy Wachowicz

1 stycznia 1970

Jej największymi amatorami są zazwyczaj panowie, którzy wznosząc toasty wysokoprocentowymi alkoholami wielce zachwalają tę zakąskę.

Składniki: 150 g sera feta, 150 g sera mozzarella (najlepiej małe kulki), 1 szklanka oliwek czarnych, 1 szklanka oliwek zielonych, kilka suszonych pomidorów w oliwie, 1 mały słoiczek czosnku marynowanego z ziołami, 5 średnich ogórków konserwowych, 1 szklanka marynowanych pieczarek, 100 g płatków migdałowych, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka bazylii, oliwa do polania gotowej potrawy. 

Sos winegret: 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, 1 łyżka musztardy Dijon. 2-3 łyżki soku z cytryny (lub octu balsamicznego) 1 łyżka miodu, 100 ml oliwy, pieprz.

Przygotowanie: Do dużej miski wrzucić pokrojony w kostkę ser feta, kulki mozzarelli, oliwki zielone i czarne (odsączone z zalewy), pokrojone w kostkę suszone pomidory, czosnek z zalewy, ogórki i pieczarki (jeśli grzyby są małe, wystarczy przeciąć je na pół). Wsypać uprażone na suchej patelni płatki migdałów. Doprawić roztartymi w dłoniach ziołami - bazylią i oregano. Wymieszać. 

Zrobić sos winegret. Do kubka przecisnąć czosnek i rozetrzeć z solą. Dodać musztardę Dijon, sok z cytryny i miód. Wymieszać. Wolnym strumieniem wlać oliwę. Gdy sos jest już gładki, doprawić pieprzem i zalać sałatkę. Na samym końcu polać jeszcze wszystko dobrej jakości oliwą.

Źródło: Styl.pl