Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i wszystko siekać do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Dodać startą marchewkę i zarobić ciasto. Rozwałkować jak na pierogi. Wykroić kwadraty. Na część nałożyć powidła i zwinąć ruloniki, na pozostałe dać powidła i skleić przeciwległe rogi - na „kopertę". Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor (przez 25-30 minut). Jeszcze ciepłe przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Szaszłyki z karkówki z rusztu, ciasteczka z marchewki. - W tym roku tak...
Bez glutenu i bez laktozy - na mleku roślinnym, dla wegan!
Białka oddzielić od żółtek. Ogrzane do temperatury pokojowej masło utrzeć z połową cu ...
Dno foremki (24x40 cm) wyłożyć połową herbatników. Na mleku ugotować budyń i, gdy prz ...
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnku zagotować - stale mieszając - masło ...