Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i wszystko siekać do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Dodać startą marchewkę i zarobić ciasto. Rozwałkować jak na pierogi. Wykroić kwadraty. Na część nałożyć powidła i zwinąć ruloniki, na pozostałe dać powidła i skleić przeciwległe rogi - na „kopertę". Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor (przez 25-30 minut). Jeszcze ciepłe przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Szaszłyki z karkówki z rusztu, ciasteczka z marchewki. - W tym roku tak...
Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk...
Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Gd ...
Z kremem waniliowym!
Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Truskawki zmiksować z cukrem. Śmietankę ubić ...