Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Bliny

Opis przygotowania

Jajka wybić do dużej miski i roztrzepać. Dodać sól i cukier, wymieszać. Gdy się rozpuszczą, dodać mąkę i szklankę mleka. Ręcznym robotem zmiksować na gładkie ciasto. Gdy już nie ma żadnych grudek, wlać resztę mleka i roztopione masło.

Ciasto jest bardzo rzadkie i takie właśnie ma być! Małą patelnię (20 cm średnicy) mocno rozgrzać, posmarować masłem. Nalać odrobinę ciasta - tyle, by zrobiła się cieniutka warstwa - i usmażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać z konfiturą z czarnej porzeczki, dżemami, ewentualnie z musem truskawkowym (świeże owoce zmiksowane z miodem).

W wersji dietetycznej zamiast masła dajemy 2-3 łyżki oleju (np. arachidowego).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 65
Ewa gotuje - odc. nr 65

Tym razem Ewa Wachowicz odwiedzi Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie...

 

Podobne przepisy

Kiszonka warzywna

Spora dawka witaminy C!

Pan con chicharrón

Peruwiański street food...

Karp wędzony

Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety...

Chleb czosnkowy

Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić...

Wróć do listy przepisów