/ Przepisy / Ciasto z suszonymi śliwkami

Opis przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier puder i zimne masło. Wysiekać. Wybić jajko, dodać śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Rozwałkować, przełożyć do formy (natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce.

Masło z cukrem roztopić w garnku, dodać kakao i śmietanę. Wymieszać. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Wybić jajka. Zmiksować. Dodać pokrojone śliwki, żurawinę, rodzynki i lekko przesiekane orzechy laskowe. Wymieszać i wyłożyć na schłodzone ciasto. Wyrównać.

Piec przez 35-40 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

Udekorować lukrem – wycisnąć sok z cytryny i dodać tyle cukru, ile zabierze.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 228
Ewa gotuje - odc. nr 228

Odcinek śliwkowy. Pracę w kuchni Ewa zacznie od słodkiej zupy na świeżych...

 

Podobne przepisy

Uśmiechnięte babeczki

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z zimnym masłem. Żółtka utrzeć z cuk ...

Ciasteczka witraże

Cudnie wyglądają, znakomicie smakują!

Migdałowa babka winna

Nie tylko na święta...

Ananas w miodzie i winie

Z wina i płynnego miodu przygotować marynatę. Ananasa obrać, środek wyciąć, miąższ po ...

Wróć do listy przepisów