
Na stolnicę przesiać m±kę i proszek do pieczenia. Dodać cukier puder i zimne masło. Wysiekać. Wybić jajko, dodać ¶mietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnie¶ć ciasto. Rozwałkować, przełożyć do formy (natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce.
Masło z cukrem roztopić w garnku, dodać kakao i ¶mietanę. Wymieszać. Zdj±ć z ognia. Wystudzić. Wybić jajka. Zmiksować. Dodać pokrojone ¶liwki, żurawinę, rodzynki i lekko przesiekane orzechy laskowe. Wymieszać i wyłożyć na schłodzone ciasto. Wyrównać.
Piec przez 35-40 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
Udekorować lukrem – wycisn±ć sok z cytryny i dodać tyle cukru, ile zabierze.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek ¶liwkowy. Pracę w kuchni Ewa zacznie od słodkiej zupy na ¶wieżych...
Lemoniada z arbuza...
Z malin, szpinaku i jogurtu!
Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyci±ć spody, by prost ...
M±kę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczk±, dodać żółtka ...