/ Przepisy / Sernik jogurtowy na zimno

Opis przygotowania

 

Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do jogurtu z cukrem dolać lekko wystudzoną żelatynę. Dobrze wymieszać (najlepiej robotem, by nie powstały grudki). Dodać ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Wsypać borówki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do formy – najlepiej z ceramicznym spodem i silikonową obręczą (tradycyjną formę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz). Wstawić do lodówki, by sernik stężał.

Zrobić krem. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Posmarować wierzch schłodzonego sernika. Udekorować borówkami i świeżą miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 225
Ewa gotuje - odc. nr 225

W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi błyskawiczną sałatkę z kuskusem. Następnie...

 

Podobne przepisy

Naleśniki gryczane

Z kisielem wiśniowym!

Ciasto na maślance

Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cien ...

Kisiel jagodowy

Jagody umyć, przełożyć do naczynia, wsypać cukier i przykryć. Dusić 20-25 minut na ma ...

Fale Dunaju

Wiśnie umyć i wydrylować. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbić po ...

Wróć do listy przepisów