/ Przepisy / Sernik z białą czekoladą

Opis przygotowania

Masło roztopić w garnku. Płatki zmiksować w robocie. Dorzucić posiekane orzechy. Wlać masło. Wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Ubić łyżką i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Śmietankę podgrzać w rondelku. Wrzucić połamane na mniejsze kawałki czekolady, roztopić i lekko przestudzić.

Połowę sera i 3 żółtka przełożyć do robota. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej, wlać połowę śmietanki z czekoladą i zmiksować. Przełożyć do miski. Dokładnie w ten sam sposób postąpić z drugą porcją składników. Do tak przygotowanej masy serowej dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać.

Przelać na schłodzony spód.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piec przez godzinę i 10 minut nad kąpielą wodną (pod foremką umieścić blachę z wodą).

Po wystudzeniu udekorować owocami i miętą. Podawać z musem z mango.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 405
Ewa gotuje - odc. nr 405

Tym razem Ewa zaskoczy widzów nietypowym wykorzystaniem popularnych w naszej...

 

Podobne przepisy

Cantuccini

Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...

Jabłka w szlafrokach

Owoce w kruchym cieście...

Ciasto kokosowe

Masło utrzeć z cukrem pudrem, po jednym dodać żółtka i stopniowo jajka (by masa się n ...

Wróć do listy przepisów